De verwerking van papier en karton

Papier en karton apart inzamelen kan veel kosten schelen. Restafval is een dure afvalstroom en kan daarom maar beter zo laag mogelijk zijn. Daarnaast is het beter voor het milieu als karton en papier gerecycled wordt.  Maar hoe wordt karton en papier eigenlijk verwerkt? Wij leggen het je uit.

Gratis plaatsing
Scherpe tarieven
Maandelijks opzegbaar
Grootste aanbod
Door heel Nederland!

Bij veel MKB ondernemingen is papier en karton de grootste afvalstroom. Het is dan ook interessant om deze afvalstroom apart in te zamelen. Hierdoor wordt het volume restafval namelijk lager en dalen de kosten van de afvalinzameling. Restafval is een dure afvalstroom dus hier kan je maar beter zo min mogelijk van hebben. Daarnaast is de afvalstroom papier/karton erg goed recyclebaar. Het is dan ook zonde als papier en karton in de restafval container belandt. Kranten en kartonnen dozen zijn voorbeelden van grondstoffen voor nieuwe papieren en kartonnen producten. Dit maakt het een waardevolle grondstof. Maar wat gebeurt er precies met papier en karton na de inzameling?

Het inzamelen van papier en karton

In Nederland zijn wij goed bezig met papierrecycling. We staan aan de top van Europa. Maar liefst 90% van het op de markt gebrachte papier en karton wordt ingezameld voor recycling. Printpapier, enveloppen, kranten, tijdschriften, reclamefolders en kartonnen dozen zijn voorbeelden van papier en karton afval. Papier en karton wordt ingezameld in een blauwe rolcontainer. Afhankelijk van de hoeveelheid afval kan er een bepaalde maat (240 tot 2400 liter) worden gekozen met een passende ledigingsfrequentie. De papier/karton container wordt opgehaald door een afvalinzamelaar. Na de inzameling worden papiervreemde stoffen verwijderd. Het papier wordt gereinigd en gesorteerd zodat het in balen geperst kan worden. Deze balen gaan naar een afvalverwerker. Bedrijfsafval.nl recyclet papier en karton in Nederland zodat we de kringloop in ons eigen land houden.

De papierfabriek

Het papier en karton wordt in de papierfabriek opgelost in water. Hierdoor komen de papiervezels los van elkaar en ontstaat er papierpulp. Met verschillende zeeftechnieken worden vervuilingen zoals nietjes en paperclips verwijderd. Indien nodig wordt ook de inkt verwijderd door middel van luchtbelletjes waardoor de inkt loskomt.

karton afval dozen

Nieuw papier en karton

Van de papierpulp wordt vervolgens nieuw papier en karton gemaakt. Papierpulp bestaat voor 99% uit water en 1% uit houtvezels. De papierpulp wordt met een zeef ontwaterd. Doordat al het water uit het papier wordt geperst en het vervolgens wordt gedroogd ontstaat er nieuw papier en karton. Het luchtdroge papier wordt vervolgens nog tussen 2 wallen geperst. Zo wordt het papier nog verder gedroogd zodat al het water verdwijnt. Dit papier wordt vervolgens op grote rollen gerold. Voor wit papier wordt de pulp na het drogen nog gebleekt met zuurstof of waterstofperoxide. Zo ontstaat er weer een nieuw wit eindproduct. Het papier is nu weer klaar om bedrukt te worden en kan naar kwaliteit gebruikt worden voor kranten of bijvoorbeeld tissues.

Geld besparen en goed bezig zijn voor het milieu?

Papier en karton apart inzamelen scheelt niet alleen geld, maar je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu. Een papiervezel kan wel 7 keer worden hergebruikt! Wil je de tarieven bekijken of al gelijk een container aanvragen? Wij helpen je graag.

afval scheiden goed voor milieu