3 tips om te besparen op afvalkosten

Bij iedere onderneming komt afval vrij. Meestal wordt er niet gelijk aan afvalkosten gedacht als het gaat om besparen. Dit terwijl je juist gemakkelijk kan besparen met wat kleine aanpassingen. Wij vertellen je graag hoe je kan besparen op je afvalkosten.

Het hebben van een eigen onderneming is leuk maar het brengt ook veel kosten met zich mee. Veel ondernemers proberen geld te besparen op verschillende onderdelen, maar aan de afvalkosten wordt vaak niet als eerste gedacht. Of je nou een klein of groot bedrijf hebt, iedereen is het liefst zo min mogelijk geld kwijt aan afvalkosten. Wist je al dat je heel goed kunt besparen op afvalkosten met een aantal kleine veranderingen? Wij delen 3 tips met jou om te besparen op je afvalkosten.

1. Papier en karton scheiden

Bij de meeste ondernemingen is papier en karton de grootste afvalstroom. Er zijn tientallen soorten papierafval. Denk hierbij aan verpakkingen, drukwerk, enveloppen, kranten en tijdschriften. Deze afvalstroom belandt vaak bij het restafval, waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan. Papier en karton is een afvalstroom die erg goed te recyclen is, en het scheelt je geld als je het apart inzamelt! Een extra rolcontainer en toch besparen, hoe zit dat? Restafval is een dure afvalstroom en wordt de komende jaren alleen maar duurder vanwege de belasting voor het milieu. De verwerking van gescheiden afvalstromen is goedkoper omdat we zo grondstoffen in de kringloop houden. Wanneer papier en karton apart wordt ingezameld blijven de grondstoffen in de kringloop. Papier kan namelijk wel zeven keer worden hergebruikt.

Voorbeeld

Als je een restafvalcontainer van 660 liter normaal gesproken 1x per week laat ledigen kost dit je € 86 per maand. Als je ervoor kiest om een 660 liter restafvalcontainer én een 660 liter papier en karton container te plaatsen dan gaat de stroom van het restafval omlaag. Hierdoor kan je ervoor kiezen om beide containers 1 keer per twee weken te laten ledigen en ben je totaal € 67,40 per maand kwijt. Door een papier en karton rolcontainer neer te zetten bespaar je dus gemakkelijk € 18,60 per maand. Dat is makkelijk geld besparen én je bent duurzaam bezig.

2. Groter formaat rolcontainer

Ieder bedrijf is anders en de hoeveelheid afval die vrijkomt ook. De bakker op de hoek heeft waarschijnlijk minder afval dan de supermarkt in het centrum. Voor iedere onderneming hebben wij afvalbakken in verschillende maten. Zo kunnen wij bij iedere onderneming rolcontainers leveren die passen bij de situatie. Een grotere container is een goede optie om geld te besparen. Je betaalt namelijk voor het aantal ledigingen. Wanneer je kiest voor een groter formaat container hoeft deze minder vaak geledigd te worden waardoor je geld bespaart. Naast het besparen van geld, ben je ook duurzaam bezig. Minder ledigingen zorgen namelijk voor minder CO2-uitstoot, win-win situatie dus.

Voorbeeld

Een restafval rolcontainer van 360 liter die je twee keer per week laat ledigen kost € 116,95 per maand. Een restafval rolcontainer van 770 liter die je één keer per week laat ledigen kost € 112. Dit scheelt € 4,95 per maand. Een rolcontainer voor restafval van 240 liter die je 1 keer per week laat ledigen kost € 47,95 per maand. Een rolcontainer voor restafval van 1100 liter (meer dan 4x zo groot) die je 1 keer per 4 weken laat ledigen kost € 35,95. Dit scheelt je € 12 per maand! Een grotere rolcontainer kan je dus veel geld schelen. En een goedkope container willen we allemaal, toch?

3. Afval voorkomen

De laatste tip is het voorkomen van afval. Er zijn zoveel manieren om afval te verminderen met kleine aanpassingen. Hoe minder afval je hebt, hoe minder vaak je rolcontainer geledigd hoeft te worden. Geef verpakkingsafval bijvoorbeeld mee terug aan de leverancier of koop efficiënter in door grootverpakkingen aan te schaffen. Gebruik daarnaast herbruikbare waterflessen in plaats van plastic wegwerpflesjes. En heb je kartonnen koffiebekers op het werk? Zorg dat iedereen zijn beker hergebruikt. Dit kan prima en zo bespaar je gemakkelijk per medewerker 3 bekers per dag! Bij veel bedrijven wordt ook onnodig veel geprint. Veel documenten die geprint worden, kunnen ook online bekeken worden. Als je de documenten echt geprint nodig hebt, print dan dubbelzijdig zodat je alsnog papier bespaart. Door hier van tevoren beter over na te denken wordt de afvalstroom van papier aanzienlijk lager. Met deze tips voorkom je afval, en zitten jouw rolcontainers minder snel vol!

Veel papier

Bedrijfsafval.nl heeft het grootste aanbod rolcontainers van heel Nederland. Dit tegen de scherpste all-in tarieven, zo betaal je nooit teveel. Kies de rolcontainer die bij jouw onderneming past, wij regelen de rest. Wil je meer informatie over de maten, ledigingen of heb je een andere vraag? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.