8 tips om te voorkomen dat afval vastvriest aan de rolcontainer

De vorst komt er weer aan. Niets is vervelender dan een vastgevroren rolcontainer. Met deze tips heb je hier geen last meer van. Zo voorkom je een hoop ergernis voor jezelf en de afvalinzamelaar. 

Het winterweer staat weer voor de deur. De temperaturen dalen en de (nacht)vorst zit er weer aan te komen. Vorst kan ervoor zorgen dat de rolcontainers dichtvriezen of dat het afval vastvriest aan de container. Een vastgevroren container wil je natuurlijk niet. Met een aantal kleine tips kan je dit voorkomen en dat scheelt jou én de afvalinzamelaar een hoop tijd en ergernis.

 1. Stamp het afval niet aan in de container

Soms kom je net een stukje container te kort voordat hij geleegd wordt. Maar het is niet verstandig om het afval aan te stampen in de winter. Hierdoor vergroot je namelijk de kans dat het afval vastvriest aan de container. Dit kan ervoor zorgen dat de rolcontainer niet goed geleegd wordt omdat het afval dan niet loskomt. En dat willen we natuurlijk niet.

2. Leg iets op de bodem van de container

Het is verstandig om een oude krant, zaagsel of eierdoos op de bodem van de container te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat het afval niet aan de bodem vast kan vriezen. Daarnaast neemt een krant, zaagsel of een eierdoos ook vocht op, waardoor de kans op bevriezing ook kleiner wordt.

vorst op het gras

3. Gooi geen nat afval in de container

Door vocht bevriest afval sneller. Zorg er dus voor dat je geen vochtig afval in de rolcontainer gooit. Swill of gft-afval kan soms ook vochtig zijn. Laat het afval uitlekken voordat je het weggooit. Zo voorkom je de kans op bevriezing.

4. Laat de deksel niet dicht vriezen

We kennen denk ik allemaal wel het probleem dat de deksel van de container dichtvriest. Om te voorkomen dat je 3 minuten in de kou aan je deksel staat te trekken, kan je beter een stokje of houtje tussen de deksel stoppen. Doordat de deksel dan niet helemaal afsluit, is de kans dat hij vastvriest vele malen kleiner. Heb je geen stokje of houtje bij de hand? Je kan de rand ook insmeren met vaseline. Zo heb je geen last meer van een vastgevroren container.

winterweer rolcontainers

5. Zet de containers uit de wind

Als je de mogelijkheid hebt om de rolcontainers uit de wind te zetten dan zou ik dit zeker doen. Hoe minder wind er staat, hoe kleiner de kans dat jouw afval vastvriest aan de container. Hiermee verklein je ook de kans op scheuren in de rolcontainer. Zet de container ook pas aan de straat op de dag waarop hij geleegd wordt in plaats van de avond van tevoren.

6. Plaats de containers binnen

Heb je een binnenruimte waar de containers kunnen staan? Dan zou dit helemaal ideaal zijn. Binnen is de temperatuur hoger en vriest het afval niet vast. Vergeet de rolcontainers niet buiten te zetten op de dagen dat hij geleegd wordt.

7. Gebruik geen zout of antivriesmiddelen

Wanneer je zout of antivriesmiddel bij het afval gooit, kan de kwaliteit van het afval achteruitgaan. Dit kan als gevolg hebben dat het afval niet meer gerecycled kan worden, en dat zou zonde zijn. Wanneer je dit bij swill afval gooit kan het bijvoorbeeld niet meer gecomposteerd worden. Hierdoor verandert het onnodig in restafval, wat we natuurlijk niet willen.

8. Bied de containers bij iedere lediging aan

De laatste tip is om de rolcontainers bij iedere lediging aan te bieden. Zijn de rolcontainers nog niet helemaal vol? Dat maakt niet uit. Door ze altijd aan te bieden bij de lediging voorkom je overvolle containers en hierdoor is de kans op bevriezing ook kleiner.

Wat als de container al bevroren is?


Ben je deze blog aan het lezen terwijl jouw rolcontainer al bevroren is of ben je bang dat je bovenstaande tips gaat vergeten? Vervelend, maar gelukkig is er iets te doen aan een vastgevroren container of aan vastgevroren afval.

rolcontainer restafval in de winter

Warm water is het geheim

Als de klep vastgevroren zit kun je deze losmaken door warm water over de deksel heen te gooien. Zo is de deksel snel weer ontdooid. Vergeet hierna niet om een stokje of houtje tussen de klep te leggen, zodat het niet de volgende dag weer gebeurt!

 

Steek het afval aan de zijkanten los

Zit het afval vastgevroren aan de rolcontainer? Probeer dan om het afval aan de zijkant los te steken met een lang voorwerp. Wees hiermee wel voorzichtig want door de kou is het kunststof erg kwetsbaar.

Huur een rolcontainer in 3 stappen

Met deze tips voorkom jij dat het afval vastvriest aan de rolcontainer of dat de deksel niet meer opengaat. Bij bedrijfsafval.nl regel je in 5 minuten een rolcontainer en zijn ze direct leverbaar. Wij leveren door heel Nederland. Wil je een container aanvragen of onze tarieven bekijken? Je vindt het allemaal op bedrijfsafval.nl. Ben je benieuwd waarom wij zo scherp geprijsd zijn? Wij leggen het je graag uit in deze blog.

kapper bedrijfsafval