Alles wat je wilt weten over de afvalstroom glas

Glas is een veel voorkomende afvalstroom. Glas is zeer goed recyclebaar als het gescheiden is ingezameld. Het is daarom belangrijk om glas in te zamelen in een glascontainer. Zo kan er van jouw oude glas weer nieuw glas gemaakt worden. Daarnaast verminder je het volume van restafval waardoor je op kosten bespaart. 

Glas is een veelvoorkomende afvalstroom bij bedrijven. Voornamelijk in de horeca- en evenementenbranche is het volume glasafval erg hoog. Deze afvalstroom is makkelijk te scheiden. Door glas apart in te zamelen maak je het makkelijker voor jezelf. Glasafval is namelijk groot en zwaar en daarom is het fijn als je dit kunt inzamelen in een glascontainer op jouw terrein. Daarnaast is glas ontzettend goed recyclebaar!

Wat is glasafval?

Glasafval bestaat uit verpakkingsglas zoals flessen en potten. Alle glazen flessen en potten waar drank, eten, cosmetica en parfum in hebben gezeten mogen in de glascontainer. Drinkglazen, schalen en vazen mogen niet in deze container omdat dit geen verpakkingsglas is, en een ander smeltpunt heeft. Hierdoor kan het niet samen gerecycled worden. Het is niet erg als er zich tussen het ingezamelde glas nog deksels, etiketten, kurken of doppen bevinden. Bij de verwerking worden deze zaken namelijk als eerst uit de glasscherven gefilterd.

glascontainer bedrijfsafval

Waarom glas apart inzamelen?

Glas is een van de best recyclebare afvalstromen. Het is daarom belangrijk om deze grondstoffen in de kringloop te houden en niet bij het restafval te gooien. Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Van één kilo ingezameld glas wordt ook weer één kilo nieuw glas gemaakt! Een glazen verpakking bestaat meestal voor 50 tot 80 procent uit ‘oud’ glas. In Nederland recyclen we al meer dan 90% van ons glasafval, wat erg goed is!

glascontainer milieustraat bedrijfsafval
glascontainer 240 liter bedrijfsafval

Inzamelmiddelen voor glas

Het meest gebruikte inzamelmiddel voor glas is een kunststof rolcontainer van 240 liter. Hier passen ongeveer vier volle vuilniszakken in. Komt er heel veel glas vrij bij jouw bedrijf? Dan is een polyester rolcontainer van 900 liter met vier openingen ook een optie. Deze vier openingen zijn voorzien van rubberen glasrozetten waardoor je het glas veilig in de rolcontainer kunt gooien. In deze container passen ongeveer vijftien volle vuilniszakken! Je kiest zelf hoe vaak je de glascontainer laat legen. Hierbij kan je kiezen uit 2x per week, 1x per week, 1x per 2 weken en 1x per 4 weken.

de verwerking van glasafval

De verwerking van glas

Jouw glasafval wordt opgehaald en naar een hoogwaardige verwerker gebracht. Hier worden kurken, deksels en andere vervuilingen uit het afval gesorteerd. Het glas wordt gewassen zodat het helemaal schoon is voor de verwerking. De grote stukken glas worden met een laser er tussenuit gehaald en daarna wordt het glas in nog kleinere stukken gebroken en gesorteerd in wit, bruin, groen en bont glas. Het gesorteerde glas wordt gewassen zodat het weer helemaal schoon is. Deze glasscherven gaan naar een glasfabriek waar nieuw glas gemaakt wordt van de scherven. Wanneer ‘oud’ glas gebruikt wordt voor nieuw glas, kan het glas op een veel lagere temperatuur gemaakt worden. Dit is veel beter voor het milieu.

Gemakkelijk en snel een glascontainer

Bij bedrijfsafval.nl wordt jouw glascontainer gratis geplaatst, huur je deze tegen de scherpste tarieven én kan je profiteren van een flexibel contract! Vraag een container aan!