5 feiten en fabels over afval scheiden

Er gaan veel verschillende verhalen rond over afval scheiden. Ben je als ondernemer nou duurder uit of kan het je juist geld besparen? Wij delen 5 feiten en fabels met je over het scheiden van afval. 

Steeds meer MKB bedrijven scheiden hun afvalstromen. Restafval is een dure afvalstroom die je het best zo klein mogelijk kunt houden. Er gaan veel verschillende verhalen rond over afval scheiden. Bespaar je met afval scheiden geld? Kost het je niet alleen maar meer geld? En belandt het achteraf niet allemaal op één hoop? Wij hebben de vijf meest voorkomende feiten en fabels over afval scheiden voor jou op een rijtje gezet.

1. Na de gescheiden inzameling wordt al het afval weer op één hoop gegooid

Dit is natuurlijk een fabel. Na de inzameling worden alle gescheiden afvalstromen naar een gespecialiseerde verwerker gebracht. Dit zorgt ervoor dat alle grondstoffen behouden blijven en het gerecycled kan worden. Zo wordt er van plastic nieuw plastic gemaakt, papier wordt opnieuw papier en van glas wordt weer glas gemaakt.

afval scheiden rolcontainers-2

2. Bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid bij afval scheiden


Dit is een feit. 85% van al het afval is afkomstig uit het bedrijfsleven. Bedrijven produceren dus erg veel afval en kunnen een groot verschil maken. Door afvalstromen apart in te zamelen kan het optimaal verwerkt worden. Hierdoor houden we zoveel mogelijk grondstoffen in de kringloop. Daarnaast kun je als bedrijf het goede voorbeeld geven aan de werknemers. Een goed voorbeeld doet goed volgen, dus neem die verantwoordelijkheid!

afval scheiden papier en karton containers
afval scheiden kost geld

3. Afval scheiden kost mij als ondernemer meer geld


Dit is ook een fabel. Restafval wordt verbrand wat erg slecht is voor het milieu. Hierdoor is restafval een dure afvalstroom en kun je deze het best zo klein mogelijk houden. Als jij papier en karton apart inzamelt, wordt het volume van het restafval lager waardoor deze container minder vaak geleegd hoeft te worden. Dit scheelt veel geld! De afvalstroom papier en karton inzamelen is goedkoper omdat dit gerecycled wordt. Doordat deze grondstoffen behouden blijven is het ook nog eens goed voor het milieu. Met afval scheiden kun je dus juist geld besparen!

4. Afval is waardevol

Dit is een feit. Afval wordt vaak gezien als vies en nutteloos. Maar afval is heel waardevol! Afval bestaat namelijk uit grondstoffen die in veel gevallen heel goed opnieuw gebruikt kunnen worden. Doordat grondstoffen gerecycled worden, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Hiermee besparen we de aarde en zijn we goed bezig voor het milieu.

afval papier en karton containers

5. Nascheiding is beter en goedkoper

Dit is weer een fabel. Voor veel afstromen is het beter als deze bij de bron worden gescheiden. Wanneer papier tussen in de restafval container belandt is de kans groot dat het nat of vies wordt. Hierdoor is het onbruikbaar voor recycling en gaan de grondstoffen dus verloren. Dit betekent dat het papier eindigt als restafval, terwijl dit heel goed gerecycled kan worden als dit apart wordt ingezameld. Restafval is een hele dure afvalstroom, dus dit is ook zeker niet goedkoper. Afval scheiden bij de bron is het beste voor het milieu en de portemonnee.

restafval zakken

Kleine stapjes voor een groot resultaat

Afval scheiden kan in kleine stapjes. Wil jij ook meer afvalstromen scheiden? Begin dan eens met het apart inzamelen van karton en papier. Hiermee kun je al een groot verschil maken. Vervolgens kun je steeds blijven kijken welke afvalstroom je nog meer apart kunt inzamelen. Wij hebben rolcontainers voor restafval, papier en karton, PMD, swill, glas en archiefvernietiging. Wij verhuren door heel Nederland en onze contracten zijn maandelijks opzegbaar! Vraag jouw extra container aan en draag een steentje bij aan een betere wereld.